Lifestyle

Houzz tour: quiet outdoor dining in the heart of San Francisco

Abandoned site turned big-city oasis by adding a lawn and unique outdoor dining area

Future-Proof: Navigate Threats, Seize Opportunities at ICNY 2018 | Jan 22-26 at the Marriott Marquis, Times Square, New York

outdoor dining

Mark Luthringer

By ; reposted with permission from Houzz

Abandoned buildings overrun by squatters and drug needles are probably the last places you’d turn into a family home. But when architect Todd Davis toured the site with his client, a young software developer and his family, the answer was simple.

Davis was moved by two beautiful raw concrete structures, another covered in corrugated metal and yet another made from terra-cotta. “I told him that if he doesn’t buy it, I will,” Davis says. “You don’t find properties like this in San Francisco. It’s very original.”

But making the site livable wasn’t so easy. One big challenge was the homeowners’ desire for an outdoor dining area and lawn for their kids to play on. It was a difficult request, because the lot was bookended front and back by two structures, making a front or back yard impossible, and the middle of the lot had two concrete structures surrounded by concrete flooring.

Davis was able to cut one middle structure in half to create a unique covered outdoor dining spot that looks something like a kid’s school diorama project. Removing the other structure freed up space for a nice green lawn. “They live in the city, but it doesn’t feel like it when they’re out there,” Davis says.

3 essential tools that will 10X your real estate marketing
Smart landing pages, a synchronized database and automation generate results READ MORE

Collaborate With an Architect Like Todd Davis

The layout of the property begins with the garage at the street. It then opens to the courtyard, where the dining structure sits, and continues to the main house in back. This photo shows the view of the dining spot from the main house. You can see how the concrete structure was basically sawed in half to create the diorama-like form. Punched holes in the ceiling create a cool light effect.

Shotwell Residence

Mark Luthringer

All the electrical and plumbing previously ran exposed above the structures. Davis removed it all and buried it beneath the sidewalk that connects the garage to the main house.

The property sits in San Francisco’s Mission District and previously had been a dry cleaner, then a munitions depot, music studio and live-work space for an interior designer before being abandoned and taken over by squatters.

My Houzz: More Light and Views Transform a San Francisco Home

Knotty cedar clads the front garage and front entrance. The wood has a sealant on it that makes it graffiti-proof — a must in the neighborhood. “You can wipe paint off with a paper towel,” Davis says.

The architect selected knotty cedar, because it will eventually fade to gray. With the concrete and corrugated metal on the other structures, the property’s exteriors soon will become three different shades of gray.

Shotwell Residence

Mark Luthringer

This is the view from the front entryway to the right of the garage. A sidewalk leads on the right to the main house in back and on the left into the dining spot through a doorway cut into its side. Concrete steps lead from the garage directly into the dining area. The steps look like pavers but were carved into the existing solid concrete ground.

Hanging above the dining table is a maple tree root mass dug up from the property; it will eventually be converted into a light fixture.

Shotwell Residence

Mark Luthringer

The view from the dining spot shows the new lawn and main house. French doors open from the bedroom to the courtyard.