Here are 10 questions from our new agent sales training that address different aspects of the closing process — let’s see how well you do.

Whether you’re a rookie agent, a rising team leader or an established veteran broker, we can all benefit from sharpening our skills. Follow our “Back to Basics” series to learn fundamental strategies, tactics, philosophies and more from real estate pros across the industry.

I’ve spent most of the past year revamping our online new agent sales training. While the industry continues to be hyper-focused on lead generation, if you have poor closing skills, chances are you won’t get paid.

Here are 10 questions from our new agent sales training that address different aspects of the closing process — let’s see how well you do!

Select your answer to go to the next question. Answers are explained at the end of the quiz.

Answers explained!

1. What do you say when your buyer says, “What a beautiful view!”?

Answer: C. It is a beautiful view, isn’t it?

This is an example of a “tie-down.” When the agent asks this closing question, the buyer’s brain reaffirms, “Yes, it is a beautiful view,” reinforcing the buyer’s positive feelings about the property.

2. Which of these marketing headlines is the most likely to motivate a buyer to contact you?

Answer: A. Remarkable price well-below market value!

To determine which of your headlines work the best, check out the headline analyzer from the American Marketing Institute.

According to the headline analyzer, “A” is the best response with a score of 83.3. The other headlines are excellent with scores of 40 and 50. Any of these would be a good addition to your marketing.

3. You’re on a listing appointment. Which question gives you the most useful information about your sellers and how to close them?

Answer: D. What’s motivating you to sell?

Always ask “how” and “what” questions because they give you the most information about your clients.

4. What do you say when your buyer tells you, “I hate these ugly carpets!”?

Answer: B. Would you replace the carpet or expose the hardwood floors?

This is a move-them-into-the-property close because no matter how they answer the question, they’re seeing themselves living in the property.

5. You walk into a house and it has the ugliest blue kitchen cabinets you and your buyer have ever seen. What do you say?

Answer: B. Would you paint them a different color or have them replaced?

Like question No. 4, this is another example of a tie-down that also uses an alternative choice close (i.e., gives two or more options and asks client to select a specific option.)

6. Your buyer is dressed to the nines with a black designer leather jacket, lots of jewelry and bright red Jimmy Choo high-heeled boots. Which one of these closing statements will be most effective in closing to write an offer?

Answer A: I can see that you really like this property with the view of the park. Let’s go back to the office and take a look at the numbers.

Your buyer is a “visual” and will respond best to being closed with the words “see” and “look.” Visuals prefer views, high ceilings and light and bright spaces.  

7. When the seller objects by saying, “Well Zillow says my house is worth more,” which approach is best?

Answer: D. Show the seller the values from other companies who use AVMs.

You can use the “automated valuation models” (AVMS) from CoreLogic, HomeSnap, the Chase Home Value Estimator, and/or WeissAnalytics’ Val Pal and then ask which AVM/algorithm is right?

Follow up immediately by discussing your CMA.

8. What is the least effective way to get a for-sale-by-owner (FSBO) to agree to list with you?

Answer: A. Tell them you have a client for their property.

There’s no incentive for them to list with you if they can just pay you the buyer’s side of the commission. If you do have a buyer, have the FSBO to sign a one-party listing for your buyer.

Avoid telling your buyers about the property until you have secured the one-party listing. 

9. Your buyers ask you, “Where is the property line?” Which response is the best?

Answer: B. I don’t know.

This is one of the biggest mistakes that most agents make. The correct answer is, “I don’t know. You’ll need a survey to determine the exact location of the property lines.”

10. Your listing has just gone under contract. The day after the buyer’s physical inspection, a brown spot appears on the ceiling even though there hasn’t been rain for months. How do you amend the disclosure statement?

Answer: C. Because it hasn’t rained, there has to be a plumbing leak. Revise the disclosure statement to say, “Plumbing leak noted on living room ceiling.”  

The other two statements diagnose what caused the issue. I’ve seen several houses where those brown stains were honey from bees in the attic.

Describe what you’re seeing on your disclosure statements, not what caused the issue.

How do you stay ahead in a changing market? Inman Connect Las Vegas — Featuring 250+ experts from across the industry sharing insight and tactics to navigate threat and seize opportunity in tomorrow’s real estate. Join over 4,000 top producers, brokers and industry leaders to network and discover what’s next, July 23-26 at the Aria Resort. Hurry! Tickets are going fast, register today!

Thinking of bringing your team? There are special onsite perks and discounts when you buy tickets together. Contact us to find out more.

SAVE MY SEAT

Show Comments Hide Comments

Comments

Sign up for Inman’s Morning Headlines
What you need to know to start your day with all the latest industry developments
Success!
Thank you for subscribing to Morning Headlines.
Back to top